POSITIEVE EMOTIES: BROADEN AND BUILD THEORIE

Positieve Emoties versus Negatieve Emoties

Emoties zijn besmettelijk, zowel de negatieve als positieve. We hebben van nature de neiging om ons vooral op het negatieve te focussen; de negativity bias. Door negatieve emoties wordt onze aandacht versmald, ontwikkelen we een ‘tunnelvisie’ en komen we in een neerwaartse spiraal.

Dr. Barbara Fredrickson doet al decennia onderzoek naar het effect van negatieve en positieve emoties op ons welzijn. Het werk van Fredrickson heeft licht geworpen op hoe en waarom positieve emoties goed voor ons zijn. Zij heeft de broaden-and-build theorie ontwikkeld; daar waar negatieve emoties (bijvoorbeeld angst) zorgen voor versmalling, voor vernauwd gedrag, zorgen positieve emoties er juist voor dat we ons blikveld verbreden.

Positieve emoties stellen ons meer ‘open’, het ‘creëert ruimte in het hoofd’, we zien onze verbondenheid met anderen en er komt ruimte voor creativiteit, nieuwe ideeën en gedragingen. De focus ligt op mogelijkheden en groei in plaats van beperkingen en stagnatie. Het vergroot leervermogen, wendbaarheid, veerkracht en verandervermogen. Het zorgt voor een growth mindset in plaats van een fixed mindset.

Het ‘build-effect’ ontstaat als je er een gewoonte van maakt om die geluksgemoedtoestanden bewust op te zoeken, dan veranderen en groeien we en we worden we de beste versie van onszelf. Voorwaarde is wel de 3:1 ratio; je moet minstens driemaal zoveel positieve als negatieve emoties ervaren. Negatieve emoties helemaal proberen weg te drukken of te negeren is ook niet wenselijk, ze kunnen uiteraard van nut zijn en alleen maar positief denken en alles door een roze bril zien is niet realistisch, bovendien zorgt ‘het komt wel goed’ denken voor passiviteit.

icon: Strengthscope - Enthousiasme is 1 van de 24 werkgerelateerde sterke punten

Positieve emoties (als dankbaarheid, hoop, sereniteit, belangstelling, trots, liefde, vermaak, inspiratie, bewondering) bevorderen onze veerkracht en welzijn in het algemeen. Om positiviteit te vergroten kunnen we volgens Fredrickson het volgende doen; goede ervaringen meer bewust op je in laten werken en ervan genieten, vriendelijk zijn, op te gaan in wat je doet (flow), verbinding te maken met anderen, naar buiten gaan/genieten van de natuur, je geest te openen bijvoorbeeld door mindfulness/meditatie, datgene te doen waar je sterk in bent, je sterke punten benutten. De meeste mensen hebben een positiviteitsratio van 2 op 1. Volgens Fredrickson is het verhogen van die verhouding van 2 naar 3 -op 1- een flinke stap, ze vergelijkt het qua moeilijkheidsgraad met een gedragsverandering die nodig is om gewicht te verliezen of om te stoppen met roken. Niet gemakkelijk, maar met wat goede wil wel haalbaar.

HET BELANG VAN POSITIEVE EMOTIES OP HET WERK

Het onderzoek van Fredrickson (en Losada) wijst uit dat in teamverband de positiviteit versterkt wordt, extra tot zijn recht komt. In de meeste organisaties wordt waarde gecreëerd door de inspanning van teams. Dit vraagt aandacht voor het ‘groeps-IQ’ (onderzoek van Yale). Het groeps-IQ vertegenwoordigt het totaal van de sterkste talenten van alle teamleden die volledig voor hun taken worden ingezet. Positieve emoties spelen dus ook een belangrijke rol op de werkvloer, we besteden veel tijd op het werk, onder andere positieve relaties aangaan en onderhouden is belangrijk voor succes en plezier op het werk. Voldoening halen uit het feit dat we onze talenten optimaal kunnen en mogen inzetten en dat we daarvoor waardering krijgen resulteert in positieve emoties. Een gevoel van ‘belonging’ en ‘purpose’, van betrokkenheid en zingeving met betrekking tot ons werk, werkrelaties en de organisatie zorgt voor positieve emoties. Positief leiderschap, leidinggevenden die aandacht hebben voor hun medewerkers, over goede people management skills, empathie, compassie etc. beschikken, successen vieren, dat zorgt ook voor positieve emoties.

Positive emotions have an important role to play in such a work environment.

In an interview with Gallup, Fredrickson offered several pieces of advice for helping managers conduct business in such a way that cultivates and leverages the benefits of positive emotions (Robinson, 2003):

 

  • Look for ways to enable employees to connect with others on a human level at work. That way, they can look forward to coming to a place where they feel recognized and experience connection. You can tell whether these efforts are working by paying close attention to the emotions your employees display and even tracking them.
  • Remember that small moments of recognition, such as telling a team member that you appreciate their hard work, produce positive emotions that may compound and lead to something greater. For instance, telling someone they’ve done a good job instills the positive emotion of pride. This may fuel subsequent cognitions about what that person can accomplish next, triggering desirable behaviors such as goal-setting.
  • Be aware that emotions experienced across different life domains travel. If an employee is regularly suffering negative emotional states at home, this is likely to carry over to their experiences and expression of emotions at work.

Mindset - Hoe je denkt beïnvloedt jouw gevoel en gedrag. Pad van mogelijkheden – Pad van beperkingen. Afbeelding: Strengthscope

Appreciative Inquiry

Appreciative Inquiry, in het Nederlands de waarderende aanpak of waarderend onderzoeken past hier goed bij. Vaak zijn mensen en organisaties gewend om vooral aandacht te besteden aan wat er niet goed gaat (the negativity bias), in plaats van te focussen op positieve emoties, dromen, hoop en successen, op wat wel al goed is en te versterken wat werkt.

Met Appreciative Inquiry onderzoek je wat positief is, energie geeft en mogelijkheden en kansen biedt, het draagt bij aan het creëren van eigenaarschap, buy-in ten aanzien van veranderingen en het versterkt betrokkenheid en samenwerking.
 
💫 Alles wat je aandacht geeft groeit. Appreciative Inquiry, waarderend onderzoeken is een benadering om verandering in organisaties en mensen positief vorm te geven, vanuit kracht. Van een focus op zwaktes naar een focus op sterktes en van probleemgericht onderzoeken en werken naar oplossingsgericht onderzoeken en werken.
 
❤️Kijk vooral hier ook even naar deze video ⬇️

Kitty Schaap MA, MSc

Ben je een gedreven leidinggevende en/of HR-professional en vind je dit soort thema´s interessant? Volg mij dan hier of op LinkedIn. Heb je nog vragen, wil je samenwerken, meer weten over mijn aanbod? Als je hierover met mij in gesprek wilt gaan, of als ik je ergens mee kan helpen dan hoor ik het graag! Je kunt hier zelf een afspraak maken met mij. 

Wil je het beste uit leiderschap en talent halen? Een sterk team en een succesvolle, productieve en positieve organisatiecultuur creëren? Met mijn persoonlijke begeleiding en wetenschappelijk onderbouwde aanpak, krijg je de tools en inzichten om doelen te bereiken en het maximale uit jezelf en je team te halen. Mede door mijn studies Managementwetenschappen (MSc) & Cultuurwetenschappen (MA), werkzaamheden en onderzoek op het gebied van HRM, employee engagement,  coaching, talentontwikkeling en leiderschap, ben ik de vele voordelen gaan zien van evidence-based werken met inzichten uit de positieve psychologie en de strengths benadering, een op sterke punten gebaseerde aanpak voor persoonlijke en professionele (leiderschaps)ontwikkeling.

Door leiders in staat te stellen hun leadership potential aan te boren en meer authentiek leiding te geven, worden ze niet alleen zelf (veer)krachtiger en effectiever maar kunnen ze ook een cultuur bevorderen waarin teams sterker en productiever zijn en ook beter toegerust zijn om met toekomstige veranderingen en uitdagingen om te gaan.

About The Author

Kitty Schaap

CoAchieve | Versterk leiderschap en talent vanuit een Strengths-based aanpak. Voor leidinggevenden, HR-professionals, organisaties.

You may also like...